Waar vandaan, waarheen in Nederland

Waar vandaan en waarheen?
Hiervoor geldt natuurlijk, voor zover ontdekt

Borger komt van oorsprong uit Salland en de eerste plaats die genoemd wordt is Dalfsen. Van Dalfsen gaat de tak van deze familie Borger richting Den Ham, het buurschap Magele en vervolgens komt het in Arnhem en omgeving terecht.
Over van Wissen zijn nog heel weinig gegevens gevonden, maar alles wijst in de richten van een oorsprong uit Huissen, ten zuiden van Arnhem. Hiermee zou het de langste tak in een zelfde omgeving kunnen worden. Aangezien de naam van Wissen nog met mijn moeder aanwezig was. Andere takken die uit deze regio (Arnhem / Zuid Veluwe / Betuwe) komen zijn Vink (uit de Betuwe), van Tuijl (Elden/Elst), van Zadelhoff (Rheden), Beumkes (Brummen) en Louter (Dodewaard). Hoewel Louter een oorsprong vanuit Nassau Dietz in Duitsland heeft. Hetzelfde is te zien bij Mehagnoul. Die bevindt zich al begin 19de eeuw in Arnhem, maar komt daar terecht via Maastricht en daarvoor uit Wallonië (België).
Via van 't Geloof brengt mijn oma heel veel takken vanuit de omgeving Hooge en Lage Zwaluwe naar Arnhem, met name de familie Lucas. Echter zijn er bij deze tak ook zijtakken met oorsprong in Vlaanderen en Zeeland.

Wie kwam wanneer naar Arnhem?
Data zijn niet exact, maar weergeeft een eerst gevonden datum waarbij een naam aan Arnhem e.o. verbonden kan worden

1580 van Zadelhoff (Rheden)
1714 van Wissen (Huissen)
1770 van Tuijl (Elden)
1786 Beumkes (Brummen)
1815 Mehagnoul
1850 Borger
1860 Louter (Driel)
1919 van 't Geloof

De eerst geboren Arnhemmer, Arnhemse
Johanna van Bruggen ca. 1771
De echtgenoot van Nicolaas Josephus Mehagnoul. Bij haar duikt ook voor het eerst de naam Mehagnoul in Arnhem op.
Hendricus van Tuijl 1774 (Elden)
Elden is geen Arnhem en in 1774 al helemaal niet, maar tegenwoordig ligt Elden midden in Arnhem, sinds 2010 zelfs niet meer als dorp, maar als een wijk van Arnhem.
Hendricus is de grootvader van Christina Johanna Wilhelmina van Tuijl, die met Johannes Mehagnoul in het huwelijk treed. Overigens is deze Christina in Arnhem geboren. Hendricus is wel de eerste genoemde naam bij een overlijden in Arnhem op 6 augustus 1833.

Hendrica van Emmerik op 22 december 1809
De echtgenoot van Paulus van Tuijl, zoon van de eerder genoemde Hendricus van Tuijl.

© Harold Borger punt NL 2010